fbpx

Welke drinkfles past bij jou?

Welke drinkfles past bij jou?

Niet elke drinkfles is geschikt voor iedereen. Het hangt af van wat je ermee wenst te doen.  Is het een fles om te gebruiken op kantoor, die je elke dag meeneemt?  Of heb je ze nodig om in de natuur te trekken….

MATERIALEN

Glas en plastic zijn de 2 basis bestanden waaruit een drinkfles kan bestaan.
Glas:
Je hebt gewoon “flessenglas” zoals ze dit noemen en dan is er ook verhard glas zoals borisilaat glas.  Standaard glazen flessen zijn uit één stuk vervaardigd en vrij sterk. Glas scoort algemeen zeer goed wat hyghiene betreft.  Je kunt ze degelijk spoelen en meestal koken om alle bacteriële cellen te doden.
Wat is borosiclaat glas? Het materiaal heeft een lagere uitzettingscoëfficiënt dan gewoon glas, het zet dus minder uit bij verwarming en krimpt minder bij afkoeling. Daardoor knapt het niet snel, zodat het geschikt is voor hittebestendig keukengerei zoals ovenschalen. Veel laboratoriumglaswerk en medicatie ampullen worden van boriumsilicaat gemaakt.
Het is breukvast en beter dan gewoon glas bestand tegen chemische aantasting.

 

Al onze kunststof-flessen zijn BPA-vrij.

Plastic:
Bij plastic flessen zijn er heel veel verschillende kwaliteiten wat heel belangrijk is op vlak van gezondheid. Plastic ziet er algemeen hetzelfde uit, toch moet u op een aantal zaken letten.
PET staat voor Poly EthyleenTereftalaat en is een polyester. De laatste jaren wordt er steeds meer onderzoek verricht naar de veiligheid van PET flessen. Het gaat hierbij dan vooral om de migratie van delen uit het plastic naar de inhoud. m.a.w. sommige grondstoffen waaruit PET bestaat komen los uit de materie en nemen we in zonder te beseffen.
één van de schadelijkste stoffen is BPA of Bisphenol A, dit is een chemische stof die gebruikt wordt om plastic te produceren. Eerst werd deze stof verboden in de fopspenen van kinderen. Stilaan wordt dit ook gebannen uit de gewone plastic flessen.  Nu werken de meeste fabrikanten er hard aan om BPA-vrije plastic te maken.
Al onze flessen hebben het label BPA-Free te zijn.

Hoe herken je BPA in producten?

Bij gehard plastic kan je vaak zien of er BPA in zit. Kijk op de onderkant van bijvoorbeeld broodtrommels, plastic bestek of speelgoed. Als daarop het cijfer 3 (PVC) of 7 (PVC) staat, zit er misschien wel BPA in. Cijfer 7 staat voor overig plastic. Niet al het plastic in deze categorie bevat BPA. Onder categorie 7 valt wel de stof polycarbonaat en deze bevat BPA.